Tabula Rasa 20

PAPER CITY — TABULA RASA

Papier lijkt tegenwoordig een overbodig middel geworden. In tegenstelling tot het grafisch papier stijgt de productie van kartonnen verpakkingen in de papierindustrie. Een volledig ‘blanco’ pagina is haast ondenkbaar in onze huidige digitale wereld — we slaan het schetsproces over. Op het moment dat we een nieuw document openen, staan er direct talloze mogelijkheden aan tools in de kantlijn.

Voor Tabula Rasa zijn we geïnspireerd door kunstenaars als Archigram, Sol LeWitt en Jan Schoonhoven van de Nulbeweging. Voor deze kunstenaars functioneerde het blanco vel als hét draagvlak van hun werk. Ons doel was te experimenteren met papier als drager van onze concept. De materialiteit en tactiliteit van papier hebben we ingezet als vorm van het ontwerp. Het blanco vel, het A-format en het grid — het systematische lijnenspel ontstaan door onze opgestelde regels — representeren het frame waarbinnen Paper City is ontstaan.


Tijdens de Dutch Design Week ontwikkelden we een A4-grid dat we elke dag vanuit een ander perspectief benaderden. Er werd geschoven met de parameters, het systeem werd in de war geschopt, om het vervolgens weer te reconstrueren. Tijdens de 9 dagen van Dutch Design Week keken we tabula rasa (blanco) naar het grid — met als metafoor het bouwen van en de dynamiek van een stad: Paper City. Onze Tabula Rasa.


Vanuit de Nederlandse papier-en kartonindustrie zijn wij gevraagd om op de Dutch Design Week ‘de duurzaamheid van papier en karton een gezicht te geven’. Zo bestond de opbouw van de tentoonstelling geheel uit gerecycled papier en karton, dat we vervolgens inzetten en hergebruikten om na afloop al het gebruikte materiaal weer opnieuw te recyclen of een herbestemming te geven.

Tabula Rasa 23
Tabula Rasa 01
Project
Artwork + Exhibition — onderzoek, concept en ontwerp tentoonstelling
In opdracht van
CBA (Corrugated Benelux Association), KVGO (Verbond van Grafische Ondernemingen), PRN (Papier Recycling Nederland), VNP (Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken)
Locatie
Temporary Art Centre, Dutch Design Week 2019, Eindhoven
Jaar
2019